SeriE kartoittaa jatkorahoitusvaihtoehtoja

Oikeusministeriön ja STEAn rahoitus SeriE-hankkeelle päättyy vuoden 2022 loppuun, mutta työ ei ole päättymässä. Kartoitamme vaihtoehtoja rahoitukseen, mutta toistaiseksi tilanne näyttää synkältä.

– Teimme hakemuksen STEAlle, ja selvitämme eri jatkorahoitusvaihtoehtoja muun muassa oikeusministeriön, EU:n ja muiden toimijoiden kanssa. Epävarmuus heijastuu asiakkaisiin. Toiminnan vakiinnuttaminen olisi tärkeää myös työn jatkuvuuden ja kehittämisen kannalta, toteaa hankepäällikkö Patricia Thesleff.

Käytännössä toiminnan päättyminen näkyy muun muassa siten, että asiakkaille ei ole korvaavaa palvelua eli heitä ei voi ohjata muualle. Ja henkilöstön osaaminen on vaarassa kadota, toteaa Thesleff.

Hankkeen rahoitus on tällä hetkellä noin 260 000 euroa, rahoitus ja siten toiminta päättyvät tänä vuonna. Arvioiden mukaan yksi lapseen kohdistunut seksuaalirikos maksaa yhteiskunnalle noin 200 000 euroa. Luonnollisesti sen aiheuttamat kärsimykset ovat mittaamattomia.

Lapsikohteisuuteen erikoistunut osaamiskeskus

SeriE-hankkeesta on muodostunut lapsikohteisuuteen erikoistunut osaamiskeskus Suomessa. Lapsikohteisten yksilötyön ja ryhmätoiminnan lisäksi hanke järjestää yksilö- ja ryhmätapaamisia asiakkaiden läheisille.

Lisäksi hanke lisää tietoa ja tukee tiiviisti sosiaali- ja terveydenhuollon, rikosseuraamuksen ja poliisin ammattilaisia.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa autamme löytämään hoitopolkuja asiakkaille ja ohjaamme jatkohoitoon, kertoo Thesleff.

Kymmenen alueverkostoa

Hanke koordinoi sekä pääkaupunkiseudun SeriE-verkostoa että alueverkostoja, joita on tällä hetkellä kymmenellä paikkakunnalla. Verkostot konsultoivat, jakavat tietoa ja hyviä käytänteitä, selkeyttävät asiakkaiden hoitopolkuja ja tehostavat asiakasohjausta eri palveluiden välillä.

Potentiaalisten seksuaalirikosten tekijöiden kanssa tehtävä ennaltaehkäisevä työ vaikuttaa tässä ja nyt. Seksuaalikasvatus ja uhrityö ovat myös tärkeitä. Uhrityötä tehdään väkivallan jo tapahduttua, ja seksuaalikasvatus vaikuttaa vasta vuosikymmenten mittakaavassa.

Tutustu:

Jaa tämä artikkeli